Keresés

A jógáról és a stresszről tudományosan

Dr. Mithu Storoni MD Ph.D. cikkének margójára

Úgy tűnik, hogy a letűnt idők jógagyakorlói nagyon is tisztában voltak az emberi test, az agy és az idegrendszer működésével. Legalább is ezt igazolják a legújabb agy- és idegrendszerkutatások, amint Mithu Storoni írása is alátámasztja. Tökéletesen tudták, hogyan lehet az agy működését pozitív irányba fejleszteni és a cikázó gondolatokat kordában tartani.

Milyen hatással vannak a jógapózok az agy kémiájára és idegi kapcsolódásaira?

A stresszreakció kialakulásában az agy két funkcionális része játszik kulcsszerepet, az emotív, érzelmekért felelős és a kognitív vagy tanulásért felelős rész. Az emotív agy képes stresszreakciók kezdeményezésére úgy, hogy a szimpatikus idegrendszer fokozza a kortizol és adrenalin termelést. Ilyenkor a szervezet készenléti állapotba kerül és felkészül arra, hogy megküzd vagy elmenekül. A kognitív vagy logikus agy folyamatosan próbálja ezt a stresszreakciót kikapcsolni, megzabolázni az emotív reakciót. Amikor a stresszreakció kikapcsol, a paraszimpatikus idegrendszer újra nyugodt állapotba kerül, beindulnak a szervezet pihentető, öngyógyító folyamatai. Tehát a kognitív agy kéz a kézben jár a relaxációs képességünkkel.

A stresszreakció és az ellazulás jelei is ugyanazon áramkörben közlekednek a testben. Az áramkör bizonyos részei kapcsolóként módosítani tudják a jelek állapotát. Ilyen például a nyakban, a fő nyaki ütőér.

A stresszáramkör edzése

A jógaászanák edzik a test teljes stresszáramkörét. Ha hosszabb ideig, mozdulatlanul kitartasz egy ászanát, egyensúlyozol, a kognitív, logikus agy aktiválódik. Amikor előrehajolsz a nyaki kapcsoló bekapcsolja a relaxációs állapotot az agy kognitív állapotához. Hátrahajlásnál pontosan fordítva. A nyaki kapcsoló stressz állapotba vált, az izmok megfeszülnek, miközben az agy kognitív állapota továbbra is bekapcsolva marad. Ezen a két állapot váltakozása extra kihívás a kognitív agynak, ezért úgy fog edződni, akár egy izom.

Az idegkapcsolódások újraíródása

Egy jógagyakorlás után a kognitív agy is pontosan annyit gyakorolt, akár az izmaid. Így teljesen nyugodtnak érzed magad, az emotív agy is nyugodt. A rendszeres, helyes, hosszan kitartott ászanagyakorlás akár újra is írhatja a kognitív, logikus agy idegkapcsolódásait. Az új szinopszisok, kapcsolatok segítenek kordában tartani a gondolatokat és azok születését. Egyszerűbb lesz a negatív gondolatokat még csírájukban nyakon csípni vagy a megfelelő irányba terelni. Ezért van a jógaászanáknak pozitív hatásuk a stresszre, a depresszióra vagy akár a pánikbetegségre is. A kulcs a megfelelő sorrendbe rendezett, megfelelő ideig és helyesen kitartott gyakorlatok.

Próbáld ki, több ezer éve működik. Miért ne működne nálad is.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}